Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea în 1991 a Constituției noii Românii democratice, Asociația Pro Democrația si Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai” au lansat la 1 iulie 2021 proiectul unei serii de dezbateri la care să participe cadre didactice din mediul universitar, foști membri ai Adunării Constituante și parlamentari, pe problematica compatibilității normelor constituționale cu actualul stadiu de dezvoltare a societății românești, în perspectiva unei Constituții a viitorului.
Așa cum subliniază chiar organizatorii acestor dezbateri, senatorul Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României și profesorul Cristian Pîrvulescu, la acest ceas aniversar tot mai mulți teoreticieni, dar și oameni politici, își pun din ce în ce mai des, fie problema rodării cadrului constituțional și trecerii într-un nou stadiu al acestuia, fie cea a reformării unor instituții politice și, implicit, a revizuirii Legii fundamentale.
Prima dezbatere a avut loc la București, în Palatul Patriarhiei, același care a servit drept sediu Constituantei din 1991, și la ea au participat 12 profesori universitari si doi membri ai Adunării Constituante. Au urmat apoi două dezbateri organizate la Iași și Brașov, pentru ca în data de 10 martie Timișoara să găzduiască cea de a patra dezbatere, rezervatăDimensiunii constituționale a libertății de exprimare, în sala Barocă a Muzeului de Artă. La aceste dezbateri au avut intervenții, în afara organizatorilor, Adrian Diaconu, vicepreședinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, profesorii universitari Silviu Rogobete, Remus Pricopie, Cristian Ionescu și Mircea Criste, conferențiarii universitari Andreea Verteș-Olteanu, Cristian Clipa, Carmen Moldovan, Adrian Fanu-Moca, Lucian Bojin, Sergiu Stănilă și av. Luminița Țundrea.